Gluten

Gluten – problem celiaków czy nowoczesna obsesja?

Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto zastanawiał się, co to właściwie jest gluten. Chleb, makaron, pierogi – to były po prostu smaczne produkty zbożowe, obecne w niemal każdej kuchni. Dziś, gdy...

12 maja, 2025
Żywność
Dieta

Dieta planetarna – jak jeść, by uratować planetę?

Zastanawialiście się kiedyś, jak bardzo nasze codzienne wybory żywieniowe wpływają na kondycję naszej planety? Choć może wydawać się to nieintuicyjne, to właśnie to, co kładziemy na talerz — mię...

12 maja, 2025
Żywność
Jedzenie

Superfoods pod lupą: marketing czy nauka?

Z każdej strony atakują nas hasła: superżywność, superfoods, naturalny booster odporności, eliksir młodości. Wystarczy kilka minut przeglądania mediów społecznościowych czy etykiet w sklepie, b...

12 maja, 2025
Żywność